30.11.2014

Shelly Sew-along med og uten krage
Det ser ut til at det er mange som har lyst å sy en Shelly genser men som synes det er litt skummelt når veiledningen er på tysk. Derfor har jeg nå fått lov av Jolijou å legge ut en beskrivelse på norsk slik at alle som har lyst kan sy en slik genser.

Om dere vil se mine forrige 2 gensere som jeg har sydd etter mønsteret kan dere gå inn her og her.


1. Mønster og sammensetning

Mønsteret kjøper man her. Den kan så lastes ned fra siden til din PC/Mac. Husk at man har begrenset med nedlastninger, så det er lurt å lagre PDF filen første gang den åpnes.

Mønsteret kan skrives ut på vanlig printer. Det er en liten kontrollfirkant som man kan bruke til å sjekke om mønsteret er skrevet ut i riktig størrelse (man skal ikke forstørre printen på arkene før man skriver ut). Denne firkanten bør være 1 x 1 cm om man har gjort det riktig.

Etter at alle ark er skrevet ut så begynner sammensetningen. Legg de forskjellige arkene opp på hverandre slik at strekene matcher. Lim dem så fast til hverandre og klipp ut den størrelse man ønsker. Her går det også an å ha en mindre størrelse rundt brystet enn rundt hoftene for eksempel. Da begynner man å klippe den minstre størrelse under ermene og så skrår man til en større størrelse nederst.

Mønsteret er ikke inkludert sømmon. Om man ønsker å legge dette til på mønsteret gjør man det før man klipper ut riktig størrelse. Jeg pleier bare å legge til sømmon på stoffet når jeg klipper rundt mønsterdelene.

2. Egnede stoffet og stoffforbruk

Til å sy denne genseren trenger man stretchstoff, for eksempel jersey, sweater/isoli, French terry, ... Så lenge det er god stretch i stoffet så burde det gå bra. Om det er mindre stretch i stoffet enn vanlig jersey (5% elasthan) så bør man vurdere å kanskje klippe en størrelse større.

Nedenfor er en oversikt over hvor mye stoff man trenger i de forskjellige størrelsene (det er da tatt utgangspunkt i at stoffet er 150 cm bredt og at man syr lange ermer):
XS (32/34): 135 cm
S (36/38): 135 cm
M (40/42): 135 cm
L (44/46): 140 cm
XL (48/50): 145 cm
XXL (52/54): 145 cm

Genseren som jeg har sydd nå uten krage er av jersey med øgler fra Olivias.

Jeg har brukt både vanlig maskin, overlock og coverlock på genseren min men man klarer seg fint med bare vanlig maskin som har elstisk søm. For å gjøre det tydlig hvor jeg har sydd med vanlig maskin (for eksempel til rynkene) så har jeg brukt rød tråd. Om man ikke vil at tråden vises så godt på baksiden, så bruker man tråd som matcher stoffet.

På min overlock har jeg brukt 3 tråder med hvit tråd og brun tråd på nålen til venstre for det er denne som vil vises litt på utsiden om man strekker i stoffet.


3. Syveiledning

3.1. Framstykke, bakstykke og ermene

Legg fram- og bakstykke opp på hverandre, rett mot rett. Sy så skuldersømmen på begge skuldrene.
Rynk ermene mellom de strekene som er tegnet på mønsteret (se der saksen ligger på bildet ovenfor) på denne måten:
 • Sy 2 rader med størst stinglengde og vanlig rettsøm (på min symaskin er maks stinglengde 4). Pass på at trådene fra første raden ikke blir sydd fast i rad nr 2

 • Trekk i undertråden slik at stoffet rynker seg
Rynk ermene nok til at de passer i ermåpningen og pass på å fordele rynkene jevnt utover. Sy så ermene fast. Om man bruker overlock så synes jeg at rynkene holder seg best om man syr dem fast med elastisk rettsøm akkurat der rynkene er først for så å sy over ermsømmen med overlock etterpå.
Sy så sidesømmen under ermene og nedover genseren. Pass på at sømmen under ermene er lagt rett på hverandre slik at sømmene treffer. Jeg pleier å brette en overlocksøm til venstre og en til høyre, som jeg har prøvd å vise på bildet nedenfor.Jeg pleier å sy stretchsøm på vanlig maskin over overlocksømmen under ermene for å sikre meg at det ikke blir hull.


3.2. Ribb

Klipp ribben nederst på genseren i henhold til tabellen nedenfor. Det første tallet er høyden, det andre tallet er lengden, pass på at stretchen er riktig vei. Når man strekker stoffet bør den største stretchen være på lengden siden det er der stoffet skal strekkes mest rundt hoftene.

XS: 20 x 65 cm
S: 20 x 90 cm
M: 20 x 98 cm
L: 20 x 107 cm
XL: 20 x 118 cm
XXL: 20 x 132 cm


Legg ribben rett mot rett og sy kortsiden sammen til en ring. (På bilde nedenfor er det egentlig halsribben, men ribben nederst på genseren vil syes på samme måte, jeg glemte bare å ta bilde av den før den var sydd på...)


Brett så stoffet dobbelt med rettsiden ut og legg den nederst rundt genseren du nettopp har sydd sammen. Marker midten på ribben (jeg pleier å bruke 2 nåler til å vise midten).Pass på at den sømmen der du sydde den til en ring treffer en av sidesømmene på genseren. Normalt så vil midten av ribben treffe den andre sidesømmen men da stoffet er bredere på framsiden enn baksiden pga rynkene så må man finne midten av genseren nederst og legge midten av ribben der. Strekk i ribben slik at den blir jevnt fordelt rundt genseren.

Jeg har genseren rett side ut og ribben som en ring rundt denne. Sy rundt ribben og genseren.


Jeg har sydd ribben ned igjen med coversøm etterpå, da syr jeg på baksiden av stoffet med 3 nåler.Om man ikke vil ha ribb kan genseren også klippes litt lengre. Så bretter man opp minst 2 cm og syr en elastisk søm nederst.

På ermene gjør man akkurat lik. Ermribben klippes i henhold til tabellen nedenfor;

XS: 2 x 17 cm
S: 2 x 20 cm
M: 2 x 23 cm
L: 2 x 26 cm
XL: 2 x 30 cm
XXL: 2 x 35 cm

Legg ribben rett mot rett og sy kortsiden sammen til en ring. Brett så stoffet dobbelt med rettsiden ut og legg den rundt ermene. Pass på at den sømmen der du sydde den til en ring treffer sidesømmen under armen. Strekk i ribben slik at den blir jevnt fordelt rundt ermet.

Til informasjon så er mønsteret til lange ermer men grunnen til at min har 3/4 ermer er at jeg ikke hadde nok stoff. Om man også ønsker kortere ermer må man endre ribben også. Da pleier jeg å legge ermet på gulvet og klipper ribben noen cm mindre enn ermet den skal syes fast på. Høyden bestemmer man selv men husk at ribben skal brettes dobbelt.


4. Halsåpning og krage

Rynk halsen mellom strekene ihht mønsterdelen, på samme måte som beskrevet i punkt 3.1. Her rynker jeg så mye jeg kan.


I denne sewalong har jeg brukt vanlig ribb, så først kommer veiledning med vanlig halsribb.


Klipp halsribb (vanlig jersey kan også brukes) i henhold til følgende mål:

XS: 6 x 60 cm
S: 6 x 66 cm
M: 6 x 70 cm
L: 6 x 78 cm
XL: 6 x 86 cm
XXL: 6 x 98 cm


Legg ribben rett mot rett og sy sammen til en ring. Brett så stoffet dobbelt med rettsiden ut. Pass på at sidesømmene ligger rett på hverandre og marker også midten på andre siden.

Legg sømmen av ribben midt på bakstykke og legg den andre markeringen på kragen midt på forstykke. Her på bilde har jeg markert midten på fram- og bakstykke med nåler.


Strekk så resten av ribben slik at den passer i halsåpningen og sett i knappenåler. Om man bruker overlock så synes jeg at rynkene holder seg best om man syr dem fast med elastisk rettsøm akkurat der rynkene er først for så å sy rundt hele kragen med overlock etterpå.Jeg syr alltid ribben rundt halsen ned med vanlig rettsøm og stinglengde 2,5. Denne sømmen blir synlig så velg en farge som passer til resten av genseren.Hvis man vil ha sløyfe som på min genser så klipper man en remse i jersey på 2-3 cm og den ønskede lengden. Knytt fint og sy den fast for hånd på ribben der du vil ha den.


Om man heller vil ha krage så klipper man den i henhold til følgende mål. Første tallet er høyden på kragen, så om man ikke vil ha så høy hals forminsker man den der.

XS: 65 x 60 cm
S: 65 x 66 cm
M: 65 x 70 cm
L: 65 x 78 cm
XL: 65 x 86 cm
XXL: 65 x 98 cmLegg kragen rett mot rett og sy sammen til en ring. Stoffet brettes i lengden, høyden skal fortsatt være 65 cm når man sy dem til en ring. Brett dobbelt med rettsiden ut og sy den i halsåpningen på samme måte som halsribben. Jeg pleier også å sy ned kragen med vanlig rettsøm eller coversøm på samme måte som halsribben.

Stryk og ferdig! Godt jobbet!!! :)
Jeg håper at dette innlegget hjelper andre til å sy denne fantastiske genseren og link gjerne til bloggen min om du har brukt min sewalong :) Om noen har spørsmål eller ikke forstår noe, ta gjerne kontakt så skal jeg prøve å hjelpe deg.


Gleder meg til å se mange Shelly'er framover!!

5 kommentarer:

 1. Tusen takk for en flott beskrivelse! Skal linke hit når jeg får sydd min og lagt den ut i bloggen :D

  Takk for at du tar deg tid :D

  SvarSlett
 2. Tusen takk for flotte bilder og god beskrivelse :)

  SvarSlett
 3. skal sy min første shelly :) og lurte på om du på denne har sydd den med eller uten innsving i livet? Takk for fin beskrivelse :)

  SvarSlett