30.04.2015

Elna 444 vs Babylock Coverstitch

I fjor kjøpte jeg meg en Elna 444 covermaskin hos Symaskiner.no inkl kantebåndsapparat. Nå har jeg brukt bytteretten som de har innenfor 1 år og oppgradert til en Babylock coverstitch. Da jeg har fått en del spørsmål om begge to bestemte meg for å skrive en liten omtale av begge to. Jeg har også prøvd å skrive litt om hvilke innstillinger jeg har brukt på de forskjellige maskinene.

Jeg vil presisere at dette er min egen subjektive mening og at maskinene helt sikkert kan oppleves annerledes av andre.


Elna 444


 

 

 

 

 

 

  

 

 


 

Maskinen og tilbehør


Denne er mye billigere enn Babylock coverstitch med en pris på NOK 4995,- for maskinen og NOK 1499,- for 12 mm kantebåndsapparat som bretter dobbelt (4-lag). Det følger med en egen fot til kantebåndsapparatet som er litt kortere.

Det er ingen sømguide som kan følges når man f. eks. legger opp så man må kjøpe tilbehør for dette i tillegg. Enten trenger man denne fallguiden som bretter stoffet for deg (denne har jeg ikke prøvd selv) eller denne sømguiden som rett og slett er en stang man kan stille inn på rett sted som man da kan ta stoffet inntil. Sømguiden kunne jeg ikke vært utenfor når det gjelder opplegg, spesielt om man syr på rettsiden!

Jeg brukte også mye denne gjennomsiktige syfoten når jeg sydde pyntesømer for da er det viktig at man ser akkurat hvor man treffer stoffet.

Det er ellers mye annet tilbehør som jeg ikke har prøvd selv, for eksempel rynkingsapparat.

Det er god plass til høyre for nålen slik at man lett kan ta et helt plagg under der.

Tre maskinen


Jeg synes det var lettere å tre denne maskinen enn min Elna overlock. Gripertråden føres gjennom noen hull med pinsett men om man har gjort det noen ganger er det lett å huske hvor den skal føres inn. Nåltrådene tres ikke så veldig ulikt vanlige symaskiner.

Opplevelse: pyntesømmer og opplegg


Det min Elna stort sett var veldig god på var pyntesømmer. Jeg lærte fort at jeg kunne følge den metallbiten på høyre siden av den gjennomsiktige syfoten for å treffe riktig.


Innstillinger for pyntesømmer og opplegg:

Trådspenning: 4-4-4-3
Stinglengde: 4
Diff: 0,75-0,5 (om man setter diff'en under 1 blir sømmen mer elastisk)
Knappen til høyre (for tynne stoffer)


Brett stoffet til høyre slik at kanten av overlocksømmen går kant i kant med metallbiten av den gjennomsiktige syfoten, man vil da se at venstre nål treffer rett utenfor overlocksømmen.

For opplegg (både med 2 og 3 nåler) brukte jeg samme innstillingene.

Jeg sydde stort sett uten hoppesting, men av og til kunne det skje hvis det var tykke stoffer som isoli at jeg fikk et hoppesting over en overlocksøm for eksempel, selv om jeg sydde forsiktig eller skrudde på hjulet manuelt. Hvis dette skjedde sydde jeg bare den løse løkken fast for hand så gikk det fint.

Av og til skjedde det også at sømmen ble litt tettere over tykkere partier som en overlocksøm.

For å begynne og avslutte en pyntesøm (om man ikke syr rundt) må man begynne sømmen på et stoffsykke, ellers så vil coversømmen gå opp.

Opplevelse: kantebånd


Kantebånd på min Elna var et kapittel for seg selv. Den var veldig sensitiv for både tråd og ribb og matte jeg lære meg hvor jeg kunne kjøpe ribben som funket i Elnaen.


Innstillingene jeg brukte for kantebånd:

Trådspenning: (8-)6-4-3  (jeg brukte midterste og høre nål)
Stinglengde: 4
Diff: 1,25-1,5
Knappen til høyre (for tykke stoffer)


Nesten hver gang fikk jeg hoppesting over overlocksømmen og det var ofte vanskelig å få slik en søm gjennom maskinen. Det føltes som maskinen sto og stampet foran tykkere partier. Det hjalp en del om jeg brukte strykejern for å få sømmen så flat som mulig, men allikevel var maskinen veldig uforutsikgbar.

Jeg fikk ikke til å sy kantebånd over kantebånd slik man gjør på for eksempel en knyttebukse eller knytteluer. Maskinen sto og stampet foran kantebåndet og kom seg ikke gjennom, selv om jeg prøvte å dra den gjennom med pinsett...

Plussen med kantebåndsapparatet på Elna er at den kommer med en plate som man skrur i maskinen og som man kan snu bort om man vil sy vanlig uten å ta ut noen skruer.

Min dom om maskinen


Maskinen funket helt fint men var for mitt bruk ikke forutsigbar nok. Om jeg ikke hadde sydd så mye eller solgt barneklær med mye kantebånd hadde maskinen vært helt topp (da gjør det ikke så mye om man må sy litt for hand der man får hoppesting).

Om man ønsker seg en covermaskin og ikke syr så veldig ofte, ville jeg absolutt anbefalt denne men da må man være klar over at man må prøve og feile en del og at maskinen ikke alltid vil oppføre seg slik man vil.

Om man kjøper maskinen på Symaskiner (og Tonje.no har nå også samme tilbud) så kan man prøve maskinen i max 1 år og så eventuelt oppgradere til en dyrere maskin om en ser at en ikke liker den. Et genialt tilbud synes jeg!Babylock Coverstitch


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maskinen og tilbehør


Maskinen er vesentlig dyrere enn Elna og koster NOK 11 995,- og kantebåndsapparat koster NOK 799,-.

Jeg har ikke kjøpt kantebåndsapparatet som er til Babylock da jeg fant ut at kantebåndsapparat jeg hadde kjøpt for Elna passet til Babylock også (men da uten plate).

Akkurat som til Elna finnes det en del tilbehør. Babylock  maskinen har en sømguide på maskinen (streker ved siden av nålen) så jeg føler ikke behov for noe tilbehør der (men det finnes for eksempel en fallguide om man trenger det)

Babylock har også denne gjennomsiktig syfoten som jeg synes er så viktig når man skal sy pyntesømmer.

Maskinen har en innebygd oppbevaringsboks under de 2 høyre trådsnellene (noe som tok litt tid før jeg fant! Her kan man oppbevare nåler, skrujern,...

Babylock maskinen har ikke like god plass til høyre for nålen som Elna har, emn her er det bare å planlegge litt så skaper det ikke noen problemer synes jeg.

Tre maskinen


Det er veldig lett å tre maskinen. Akkurat som andre maskiner fra Babylock så legger man gripertråden i et hull og trykker på en knapp som gjør at det går luft gjennom systemet og tråden blir ført gjennom maskinen av seg selv. Nåltrådene trer man ikke så veldig ulikt en vanlig maskin. 

 

 

 


Opplevelse: pyntesømmer og opplegg


Babylock er god på pyntesømmer og opplegg og jeg fikk det til fra første søm (muligens fordi jeg hadde forstått innstillinger fra min Elna).
 


Innstillinger for pyntesømmer og opplegg:


Trådspenning: 4-4-4-3
Stingslengde: 4
Diff: N-0,8 ( om man setter diff'en under N blir sømmen mer elastisk,mn jeg synes sømmen blir for bølgete med 0,6)


Babylock maskinen klarer seg bra på selv de tykkeste stoffene, så langt har jeg ikke hatt noen hoppesting. Det må sies at jeg ikke har hatt maskinen så lenge men jeg har prøvt meg fram en del på forskjellige typer stoffer og forskjellige lag.

På denne maskinen vises det heller ikke at man for eksempel kjører over en overlocksøm. Stingene lik i avstand selv om man kjører over tykkere partier.

Babylock kan sy selv om det ikke er stoff under maskinen, noe som gjør at man kan begynne sømmen utenfor stoffet og at man ikke trenger stoffstykker til å begynne og slutte sømmen på. Det som er viktig å merke her er at når man har tredd maskinen så må første sømmen syes på et stoffstykke slik at trådene blir dratt under foten og bakover. Men etter trådene først er festet bakover er det bare å sy! Babylock kaller denne funksjonen for "Chain off".

Opplevelse: kantebånd

 
Dette var jeg vel mest spent på siden jeg hadde størst problemer med kantebånd på Elnaen.

Den største ulempen med kantebåndsapparatet på Babylock er at den skrues direkte fast i maskinen, slik at man må ta ut skruene (men dette kan gjøres for hånd) hver gang man må ta vekk kantebåndsapparatet. Det er mulig at Babylock sitt apparat har en annen løsning, men med Elna sin må man skru løs de hvite skruene (noe som egentlig ikke tar så veldig lang tid...)
 
Babylock coverstitch er en drøm å sy kantebånd med. Den ble testet grundig og jeg trengte ingen strykejern for å sy pene sømmer over overlocksømmen. Maskinen drar selv de tykkeste stoffene gjennom apparatet og syr sømmer uten hoppesting og uten å vise noe som helst tegn på sømmen at det var tykkere partier. Jeg har prøvt å sy kantebånd over kantebånd uten problemer og sy 2 tykke stoffer sammen med kantebånd (det blir da 2 tykke lag stoff + 4 lag rib).
 
 
Innstillingene jeg brukte for kantebånd:
 
Trådspenning: (4-)4-4-3  (jeg brukte midterste og høre nål)
Stinglengde: 4
Diff: 0,6 om man vil at det trekker seg litt sammen som for eksempel i halsåpningen, N ellers
 
Jeg vet at noen skruer Diff'en lavere enn N (0,6) for at kantebåndet skal strekke seg finere men på min blir det for løst så jeg må skru den opp.

 

Min dom om maskinen


Maskinen var like bra som forventet og klarte seg bra på de tykkeste stoffene og flere lag. Den viste ingen tegn til hoppesting eller endring i stinglengde. Negativt med maskinen er først og fremst prisen og at den har mindre rom til høyre for nålen sammenlignet med Elna.

Babylock maskinen kjører mye fortere enn Elna og forskjellen merkes veldig fort!Elna 444 vs Babylock Coverstitch - min endelig avgjørelse


For mitt bruk trenger jeg en forutsigbar maskin som klarer alle stoffer og som kan sy kantebånd uten problemer. Jeg synes Babylock coverstitch var verdt hver eneste krone og jeg merket forskjellen allerede på første prøvelapp. Ikke bare kjører maskinen mye fortere men den syr også uten hoppesting.

Nå syr jeg nesten hver dag og bruker forskjellige stofftyper. Om man bare syr noen få plagg til seg selv eller sine egne unger så vil jeg si at Elna 444 er bra nok. Det tar litt tid å sette seg inn i innstillingene men jeg vil tro det er det samme med Babylock. Samtidig så må man lære seg noen små triks for å få Elna til å sy pent (for eksempel bruk av strykejern, hvor man kan kjøpe ribbn etc). Om man klarer å lære seg dette og ikke har noe imot å sy 1 eller 2 sting for hånd av og til så synes jeg ikke man skal betale over dobbelt så mye for Babylock.

Jeg er forelsket i min Babylock og er veldig glad i at jeg byttet. Chain off funksjonen sparer meg for både tid og stoffbiter for ofte syr jeg flere pyntesømmer i samme farge.

Jeg var veldig spent å se om Babylock virkelig var så mye bedre men ble glad å se at jeg merket så stor forskjell fra første prøvelapp og jeg ville ikke byttet tilbake igjen!
Håper at dette innlegget kan hjelpe andre både med valg av cover og innstillinger på de forskjellige covermaskiner!

5 kommentarer:

 1. Interessant å lese for en som ikke har cover, men ønsker seg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre! Håper det hjelper med valget ;)

   Slett
 2. Du skriver veldig godt, mye nyttig informasjon som hjalp meg i valget av en Elna coverstitch, siden jeg regner meg som en enkel bruker. Maskinen er levert og tatt i bruk og funker akkurat som jeg håpet. Takk for gode råd ;-)

  SvarSlett