15.10.2015

Hvordan sy en genser med rynker ved bruk av et vanlig gensermønster


I dette innlegget har jeg lyst å vise dere hvordan man kan endre et enkelt gensermønster til å få rynker rundt halsen.

Jeg har tatt utgangspunkt i froskegenseren fra boken Heil Spesiell og Jubel men denne metoden vil virke på samme måte på andre mønstre også. Jeg har brukt matpapir som mønsterark og tegnet av mønsteret slik det star i boken. Jerseystoffet har jeg brettet dobbelt og mønsteret er lagt på slik at nederdelen går kant i kant med bretten men halsåpningen ligger litt lenger vekk fra kanten da det skal syes rynker der, se bilde nedenfor.


Jeg klipper rundt genseren (i dette tilfelle er sømmon inkludert i mønsteret) men siden jeg hadde lyst på en genser som gikk litt ut nederst og ikke var så tettsittende har jeg også skrått den litt ut på sidene slik dere kan se på bilde under. Om man vil ha samme passform som originalen så legger man ikke til ekstra på sidene.
Jeg markerte stoffet som er ekstra til venstre for halskanten slik at jeg vet vet hvor rynkene skal syes.


Nederst har jeg klippet ekstra fordi jeg ønsket oppbrett og ikke kantebånd. Om man ser nøye etter vil man se at mønsterarket ikke ligger helt bent nederst (fordi den ikke ligger kant i kant bade oppe ved halsåpningen og nede). Det jeg har gjort da er at jeg har klippet nederkanten slik at den blir bent i forhold til mønsteret på stoffet.

Rynkene har jeg sydd ved bruk av 2 rynketråder. Jeg sydde rykene først fast med elastisk rettsøm på vanlig maskin for å så kante halsåpningen. Resten av genseren er sydd slik det står i veiledningen, med unntak av at genseren er brettet opp nederst og det ikke er blitt brukt kantebånd.
2 kommentarer:

  1. Aaah, lurt! Nesten så jeg blir småirritert på meg selv for at jeg ikke hadde skjønt det trikset på egenhånd. Hehe. :)

    SvarSlett